Kültür-Sanat

ÖNEMLİ GÜNLERİMİZ

Amasya; Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu aşamasındaki Milli Mücadele yıllarında önemli görevler üstlenmiş illerimizden birisidir. Bu nedenle belirli günleri şöyle sıralayabiliriz :

1- 13-14 Mayıs Bayrak Koşusu :

Her yıl Samsun'dan yola çıkarılıp Amasya-Tokat-Sivas-Kayseri-Ankara yolu ile 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nda Sayın Cumhurbaşkanına sunulan Bayrak, 13 Mayıs'da Samsun İl sınırında samsun Valisi tarafından Amasya Valisine teslim edilir. O gün atletler tarafından Amasya'ya getirilen Bayrak, gece Vilayet Konağında hazırlanan köşeye konulur. Amasya'lı gençler sabaha kadar Bayrak nöbeti tutarlar. Ertesi gün büyük bir törenle yola çıkarılan Bayrak, Tokat il sınırında, Amasya Valisi tarafından Tokat Valisine teslim edilir.

Teslim sırasında İl sınırında görkemli tören yapılır. Civar köyler tören yerini doldurur, halk oyunları oynanır, havai fişekler atılır.

2 - Amasya 12-22 Haziran Atatürk Kültür ve Sanat Haftası:

Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Atatürk'ün İlimize teşrifleri ve Kurtuluş Savaşımızın temel ilkelerini belirleyen "Amasya Tamimi"nın yayınlanışının yıldönümleri olarak kutlanır. Kutlama programı çerçevesinde törenler, fuar açılışı, halk oyunları, yarışmalar, sergiler, konserler, tiyatrolar, defileler, yemek yarışmaları, sportif faaliyetler, geziler ve Amasya Tamimi sempozyumu gibi etkinlikler yapılır.

3- 20 Haziran Ali Pir Civan Şenlikleri:

 

Amasya'nın Gümüşhacıköy İlçesi Sarayözü Köyü Muhtarlığınca, yörenin tanıtımı gelenek ve göreneklerin yaşatılması amacıyla Türbe ziyareti, Türk Halk Müziği, Yöre Aşıkları Konseri ve piknikler yapılarak kutlanır.

4-  Temmuz ayının ilk cumartesi günü Akyazı Köyü şenliği

Amasya'nın,  Merkez  ilçesine bağlı AKYAZI köyü Derneğince düzenlenen şenlikle senede birde olsa bu köylü kökenliler bir araya gelip yad-i gün yapıp , yeni nesil ile tanışıp kaynaşması, gelenek ve göreneklerin yaşatılması, halk oyunları gösterileri, yarışmalar  ile kutlanır.

5- 6-9 Temmuz Tavşandağı Kafkas Festivali:

Amasya'nın Merzifon ilçesi Birleşik Kafkas Derneğince düzenlenen festival bölge halkının tanışıp kaynaşması, gelenek ve göreneklerin yaşatılması, halk oyunları gösterileri ile kutlanır.

6-Temmuz 4. Haftası Kaba-Oğuz Köyleri Yayla Şenlikleri ve Güreşleri:

Amasya'nın Gümüşhacıköy İlçesi Kabaoğuz Köyleri Kültür Dayanışma ve Kalkındırma Derneği tarafından, yörenin tanıtımı, geleneklerin yaşatılması ve turizme teşvik amacıyla güreş müsabakaları, mahalli ürünlerin sergilenmesi, folklör gösterileri, piknik ve panayır gibi etkinliklerle kutlanır.

7- 1-5 Eylül Kara Mustafa Paşa Sempozyumu:

Amasya'nın Merzifon Kaymakamlığı ve 19 Mayıs Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen sempozyum uluslar arası olup, Kara Mustafa Paşa'nın ve Merzifon ilçesinin tanıtılması, defile, resim sergisi, sanayi fuarı, sempozyum gibi etkinliklerle gerçekleştirilir.

8- 01-07 Eylül Şenlikleri:

Amasya'nın Suluova Belediyesince İlçe kuruluş gününü anma, beldeyi tanıtma, sportif faaliyetleri teşvik etme ve ekonomik faaliyetleri geliştirme amacıyla düzenlenmekte olup çeşitli oyunlar, spor müsabakaları eğlenceler, panayır karakucak güreşleri gibi etkinliklerle kutlanır.

9- Eylül 3. Haftası Yöresel Cafer Dede Kültürel Etkinlikleri:

Amasya'nın merkez Uygur Belde Belediye Başkanlığınca düzenlenen etkinlikte kasabanın örf adet, gelenek ve göreneklerini yaşatmak, yörede üretilen sebze ve meyvelerin tanıtılması, Atatürk ve Türk şehitlerini anma, halk oyunları, aşık ve ozanların katılımı ile kutlanmaktadır.

10- Eylül 4. Haftası Adil Candemir - Hamit Kaplan Yıldızlar ve Gençler Karakucak      Güreşleri:

Amasya'nın Hamamözü ilçesi Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı işbirliğinde düzenlenen güreş müsabakası, Olimpiyat ve Dünya Şampiyonu Milli Güreşçimiz Hamit Kaplan'ın anısına düzenlenmektedir. Halk oyunları, müzik ve eğlence programı ile kutlanmaktadır.

11 - "Amasya Protokolü" Anma Etkinlikleri(20-22 Ekim):

Milli Mücadelenin İlk kıvılcımı ve yazılı belgesi olan Amasya Protokolü, İstanbul Hükümeti ile Temsili Heyet (Mustafa Kemal Paşa ve Arkadaşları) arasında ilk fikir birliğine varılması ve anlaşma imzalanması, Anadolu'nun İstanbul Hükümetinin önüne geçmesi; sempozyum, sergiler gibi aktivitelerle anılır.

 

AMASYA MENÜSÜNE DÖNÜŞ